bobtail

dogmo-ajandekkarya-uj-kicsi

Miben Segíthetünk?

Kérjen ajánlatot!

Érdeklődjön árainkról »

Időpontfoglalás

szolgáltatásaink igénybevételéhez »

A Dogmopolite
számokban (2021. szept.)

467 813
vendégéjszaka

354 202
napköziztetett kutyanap

375 500
kilométer megtett séta

62 612
kozmetikázott kutya

6721
kiképzett kutya

89 205
kutyanap aktív napközi

 trustworthy company 2018 fogyasztoi velemeny tanusitvany 2018 
 PIF - A BRIT KISÁLLAT SZOLGÁLTATÓK SZÖVETSÉGE Logo

Rólunk Mondták

Ha van kutyád, akkor biztosan láttad már ásítozni, és valószínűleg nem is keveset. De vajon miért csinálja? Ugyanazért, amiért az emberek is? Az állatorvos válaszol.

Az ásítás szerepe még az embernél sem teljesen tisztázott. Egyes feltevések szerint az lehet a célja, hogy felgyorsítja a véráramlást, vagy hogy a nyújtózás révén ellazítsa az izmokat, míg más magyarázatok alapján az agy lehűtését szolgálja. Ez vélhetően a kutyák esetében is fennáll.

Ezért ásítoznak állandóan a kutyák

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, az ásítás az emberhez hasonlóan a kutyáknál is a fáradtságot jelezhet. Főleg, ha lapos pillantások és vackoló manőverek kísérik. „A kutyák között az ásítás egyúttal nyugtató jelként működik, amivel azt üzenik egymásnak, hogy „minden rendben, béke van”. Különös módon azonban izgalomra is utalhat. Ha nyújtózással párosul, akkor arról tanúskodik, hogy a kutya fejben és testben is felkészül valamilyen feladatra – például a póráz láttán a sétára. Sokszor megfigyelhető stresszhelyzetben is, ami egyfajta pótcselekvés a feszültség oldására. Ilyenkor a kutya teste feszes, farkát behúzza” magyarázta a szakember.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Az évezredek során az ember-kutya kapcsolat igen különlegesség vált, a tenyésztés azonban sok szerencsétlen mutációt hozott létre. A rövidebb pofával rendelkező fajok például gyakran szenvednek egészségügyi problémáktól, egy friss tanulmány alapján pedig ezek az állatok nagyobb eséllyel pusztulnak el hőgutától – írja az IFLScience.

A szakértők több mint 900 ezer, az Egyesült Királyságban kezelt kutya adatait elemezték, összesen 1222 olyan esetet azonosítottak, melynek hátterében a forróság állt. Az eredmények azt is felfedték, hogy ezek főként rövid koponyájú, lapos pofájú és rövid orrú típusokhoz köthetőek.

A buldogok például 14-szer nagyobb eséllyel igényelnek állatorvosi kezelést a hőség miatt, mint a labrador retrieverek, de a mopszok is nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Tovább »

Forrás: 24.hu

Az elmúlt hónapokban húsz településről négyszáz kutya, többségében tacskó tűnt el a Futrinka Egyesület közlése szerint. A fajtamentők Facebook-oldalukon írnak róla, hogy szerintük szervezett lopásról van szó, amit autóval követnek el.

„Most már Budapestre is feljárnak a XV. XVI. XVII. XVIII. kerületekbe. Kérjük, nagyon vigyázzatok és figyeljetek oda a kedvenceitekre” - írják. „Az a tacskó aki Kunágotáról érkezett volna, szerencsés volt, meglett az eredeti gazdája, aki már két hónapja kereste. Nagyon sokan keresik a kutyájukat itt az FB-n is, nekünk is jelezték, vegyétek komolyan!”.

Tovább »

Forrás: 444.hu

A kutyák nem tesznek különbséget nagylelkű és fukar ember között – állapították meg bécsi viselkedéskutatók.

Eredményeikről az MTI számolt be.

A Friederike Range és Jim McGetrick vezetésével végzett vizsgálatokban a kutyák ugyanolyan ritkán nyomták meg az élelmet jelentő gombot azoknál, akiktől korábban kaptak valamit, mint azoknál, akiktől nem. A négylábúak emellett ugyanolyan gyakran játszottak a nagyvonalú emberekkel, mint a kevésbé adakozókkal – írták a szakemberek a PLOS One tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányukban.

A Tudósok vizsgálatában 21 kutya vett részt: Border Collie-k, Agarak, Ausztrál juhászkutyák, tacskók, kopók, beagle-ök és keverékek. A kutyáknak meg kellett nyomniuk egy gombot, hogy jutalomfalatot kapjanak.

Tovább »

Forrás: index.hu

Az ELTE Etológia Tanszékének friss tanulmánya alapján a kutyák képesek visszaemlékezni az általuk korábban végrehajtott akciókra.

Ez azt jelenti, hogy az állatok bizonyos esetekben tudják, hogy mit is csinálnak.

A visszaemlékezésben és a műveletek ismételt végrehajtásában az úgynevezett epizódikus memória játszik fontos szerepet. Ez az olyan múltbeli eseményekre való visszaemlékezés képességét jelenti, melyek során az alany nem tudja előre, hogy a későbbiekben szüksége lesz-e az adott történés felidézésre. Az embereknél az ilyen memóriát az öntudattal hozzák összefüggésbe.

A vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a kutyák is képesek reprezentálni és emlékezni a saját cselekedeteikre.

A saját akciók mentális reprezentációinak vizsgálata non-verbális fajoknál (vagyis az emberen kívüli állatoknál) nagy kihívást jelent, mivel nem tudjuk egyszerűen megkérdezni őket, hogy emlékeznek-e arra, amit tettek.

Tovább »

Forrás: 24.hu

A kutyák nyalogatása egyértelműen baráti gesztusnak tűnik. De pontosan mit akarnak kifejezni vele? Az állatorvos elmondja. A te kutyád is előszeretettel nyalogatja össze a kezed, vagy ha sikerül közel férkőznie hozzá, az arcodat is? Most megtudhatod, miért csinálja, illetve hogy lehet-e valamilyen kockázata annak, ha összenyálaz.

Ezért nyalogat a kutya

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta, a kutya a nyalogatással a szeretetét, kötődését fejezi ki. Ezt a gesztust kölyökként az anyjától tanulja meg, majd ő maga is él vele. „A gazdik általában örömmel fogadják a „pusziáradatot”, a pozitív visszajelzés pedig csak megerősíti a viselkedést”, mutatott rá a szakember, aki szerint a nyalogatás ezen túlmenően figyelemfelkeltésként is szolgálhat. A kéz megnyalásával például az állat jellemzően a simogatást akarja kikövetelni.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy a kölyökkutyák sokszor rögtön megtalálják az eldugott elemózsiát az emberektől kapott jelek alapján, míg a farkaskölyköknek nem megy elsőre a dolog.

A kutyakölykök úgy értik meg az embert, ahogyan rokonaik (ezesetben a farkasok) nem, köszönhetően a mintegy 14 000 éves háziasításnak – állapította meg egy tanulmány, ami a a Current Biology című tudományos folyóíratban jelent meg.

A Duke Egyetem kutatói kutyakölyköket és farkaskutyákat egyaránt vizsgáltak egy tesztsorozatban, amelynek során az állatoknak az elrejtett élelmet kellett megtalálniuk az emberi nyomok alapján – írja a Daily Mail.

A kutatók megállapították, hogy a kutyakölykök hasonló szociális megismerési képességekkel rendelkeznek, mint az emberi csecsemők – és képesek például ösztönösen felismerni a kommunikációs szándékot a mutogatásban.

Tovább »

Forrás: 24.hu

Az atomháború előtt születni, és kétszáz évvel utána élni – nagyjából erről szól az év legjobban várt játéka, a Fallout 4. Sok minden nem változott a harmadik rész óta, de ez nem rossz jel. Sőt.

Elpusztult a németjuhász kutya, River, akiről a fejlesztőstúdió a Fallout 4-ben felbukkanó virtuális játékostársat, Dogmeatet mintázták.

A játék egyik tervezője, Joel Burgess tweetelte a szomorú hírt, hogy a négylábú már az égi vadászmezőkön szaladgál.

Eredetileg nem feltétlenül akartak kutyát a posztapokaliptikus játékba, mivel Dogmeat karaktere csupán négylábú fegyvernek tűnt egészen addig, míg nem találkoztak a stúdióban a River nevű ebbel. Az addigi stúdióba látogató vicsorgó, támadásra kész rendőri és filmes kiképzést kapó, kemény harci ebeknek kinéző németjuhászok után a barátságos kutyában látták meg a potenciált. A stúdió úgy döntött, inkább egy virtuális négylábú társat hoznak létre a játékosoknak.

Tovább »

Forrás: index.hu

A kutyák annyira imádják a hasvakarászást, hogy gyakran még a hasukat is felkínálják, csak hogy cselekvésre ösztökéljenek, ami szöges ellentétben áll a macskák megszokott viselkedésével.

Ha próbáltál már macskát hastájékon megérinteni, akkor valószínűleg heves ellenállásba ütköztél, és talán még néhány 8 napon belül gyógyuló sérülést is szereztél, ami felveti a kérdést: mi az oka, hogy ugyanaz a gesztus a két állatból teljesen más reakciót vált ki? Az állatorvos magyarázattal szolgál.

Ezért imádják a kutyák a hasvakarást

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kutyák és a macskák sok téren különböznek egymástól, ami igaz például a testbeszédükre, vagy épp a hasvakaráshoz való viszonyulásokra is. „A kutyák szinte a testük minden pontján szeretik a simogatást, vakargatást. A hasuk ugyanakkor a legsebezhetőbb testrészüknek számít, ezért ha felfedik valakinek, az feltétlen bizalomról árulkodik” – magyarázta a szakember.

Tovább »

Forrás: divany.hu

Évek óta sokat lehet hallani arról, hogy az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedése az egyik legkomolyabb közegészségügyi veszélyforrás, ami az emberiségre leselkedik, és lehet tudni azt is, hogy a túlzott és felelőtlen emberi antibiotikum-használat mellett az ipari léptékű mezőgazdaság és állattartás is okozója lehet e baktériumok terjedésének.

Kutatók most azonban egy újabb területet azonosítottak, melyre nagyobb figyelmet kéne szentelni: a kutyatápok világát. A Guardian cikke szerint egy európai mikrobiológiai konferencián hívták fel arra a figyelmet, hogy a kutyatartók körében egyre divatosabbá váló nyers etetés táptalaja lehet a rezisztens baktériumok elterjesztésének.

Tovább »

Forrás: 444.hu

Joomla SEF URLs by Artio

Brit Kutyakozmetikusok Szövetsége

Brit Kutyakozmetikusok Szövetsége »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kisállat Szolgáltatók Szövetségének (PIF-BDGA) tagja.

UK Kennel & Cattery Association

UK Kennel & Cattery Association »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kutyapanziók Szövetségének (PIF-BKCA) tagja.

Pet Services Association

Pet Services Association »

A Dogmopolite az első és egyetlen magyarországi vállalat, amely a Brit Kisállat Szolgáltatók Szövetségének (PIF-BPSA) tagja.

iacp-logo-color-168

IACP »

A Dogmopolite Kft. 2013 óta a floridai székhelyű IACP (International Association of Canine Professionals) hivatalos tagja – ezzel elmondhatjuk, hogy cégünk Magyarországon ebben az ágazatban elsőként lépett be egy elismert nemzetközi szervezetbe, amely egyesület komoly szakmai és humán erőforrási követelményrendszert ír elő tagjai felé.

kandhlogo

Felelősség-biztosítás »

Professzionalizmus és a minket körülvevő egészségi és tárgyi értékek iránti elkötelezettségünk jeléül általános és szolgáltatói felelősség-biztosítással rendelkezünk 10 millió Ft összegig a szolgáltatás során esetlegesen felmerülő sérülések és tárgyi károk kezelésére.

fotovideo

Fotógaléria

Összes Fotó »

 

Videógaléria

Összes Videó »

 

Médiamegjelenések

A Dogmopolite Médiaszereplései »

Médiamegjelenéseink